ВИНАГИ ДО ВАС В НАЙ-ТРУДНИЯ МОМЕНТ Бул. Христо Ботев 125 София, България

Денонощно: 02 931 15 55 0898 470 380

Раб. Време от 08:00 до 17.00 Пон. - Нед.

ЗАДУШНИЦИ

Задушница по дати през 2021 година 

Задушница пред Великия пост – Голяма задушница  – 18 Февруари 2023 г. – известна още като „Месопустна. Тя се пада винаги в съботата преди Месни заговезни и поставя началото на Великия пост. Черешова задушница е на 3 Юни 2023 година – Отбелязва се в съботата преди Петдесетница, а името й дохожда от факта, че поменът на нея обичайно се прави с череши, защото по това време на годината те тъкмо са узрели. Архангелова задушница е на 4 ноември 2023 година – както се разбира от името й, отбелязва се в съботата точно преди Архангеловден и е позната също като „Мъжка задушница“. Освен тези три големи задушници, в много краища на България помен за мъртвите се прави и в съботите покрай други големи църковни празници като Димитровден (Димитровска задушница), Петковден (Петковденска задушница), ГергьовденТодоровден и други. Всяка година датите за различните задушници се сменят, защото винаги трябва да се падат в събота. Причината за това е, че съботният ден е установен от християнската църква като денят, в който се почита паметта на мъртвите. Винаги се избира съботата, която се пада преди съответния празник.

Какво се прави на Задушница?

На този ден не само се раздават подавки за „Бог да прости“, а в църквата се прави заупокойно богослужение, в което се четат молитви за починалите. Камбаната бие за траур, а живите близки посещават гробовете на починалите, оставят цветя, преливат с вино, прекадяват го с тамян и оставят запалени свещи. Подир което раздават чинийки с храна, в които има жито за „Бог да прости починалия“. Тези подавки се раздават на всички, дошли на гроба, а също и на други хора, дошли на гробищата, за да почетат близките си, дори и те да не са познати. Изборът на обреди на Задушница не е случаен. Свещта символизира вярата в Иисус Христос, а пламъкът й е символ на безсмъртната душа на човека, която остава да живее и след кончината на тленното му тяло. Тамянът е знак на молитвата към Бог и нейната чистота, а цветята представят добродетелите на мъртвия. От край време се знае, че каденето с тамян прогонва злото, поради това се вярва, че колкото по-голям пушек излиза от кандилото, толкова по-далеч ще стоят злите сили. Освен това по време на всяка Задушница се слагат общи софри, първата хапка и първата глътка вино, от които се поставят на земята, за душите на мъртвите. Това е придружено с думите, които се казват и при раздаването на подавките – „Бог да прости“. На Задушница почитаме починалите си близки В определени региони на България от житото за подавките първо се дава на кокошките, за да не умре и друг човек от дома. Това жито се нарича „коливо“. За самите подавки няма стриктни изисквания какво трябва или не трябва да съдържат. Християните се придържат към правилото, че всеки дава от това, което има. Единственото условие е в тях да има жито, питка и вино. Тъй като житото символизира възкресението на Иисус Христов, а питата и виното – неговата плът и кръв. Добре е в подавките да има различни видове плодове и сладки. На доста места слагат и парченце салам или кашкавал. На задушница ще видите по гробищата жито, вино, сладкиши и всичко. Хората правят това, защото вярват, че в този ден душите на умрелите слизат от небето. Затова близките носят жито и обилна храна за „Бог да прости” и за очистване на душите.

ПОСТИ

Според Православието, постът изключва всякакви храни с животински произход: не само месо, но и тъй нареченото бяло блажно – мляко, млечни продукти и…
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider