ВИНАГИ ДО ВАС В НАЙ-ТРУДНИЯ МОМЕНТ Бул. Христо Ботев 125 София, България

Денонощно: 02 931 15 55 0898 470 380

Раб. Време от 08:00 до 17.00 Пон. - Нед.

ПАНАХИДИ

Посмъртният ритуал е система от вярвания, традиции, обичаи, които ни помагат да приемем по-леко смъртта и раздялата с близък човек.

Поменът е задължително посещение на гроба, извършвано през установени периоди от време и съпроводено от различни ритуални действия.

Тези ритуали са свързани с вярата в безсмъртието на човешката душа и във възможността задгробната съдба на починалите да бъде облекчена от молитвите и добрите дела на близките.

 В българската народна традиция при погребение след опелото, на помени, панахиди, задушници задължително се раздават на присъстващите култови храни – варено жито, хляб, вино, плодове, сладкиши, бонбони,…( любими храни на нашите покойници).Това е почитта, която живите отдават на мъртвите.

Обредният хляб, който най-често се приготвя за такива изнасяния е хлебна погача, която се чупи и не се реже с нож.

На гробищата се ходи и на големи празници (Коледа, Великден, Гергьовден, Димитровден и др.), на които дни също се правят „раздавки” и „подавки”.

 

Има и забрани за правене на помени. Това са :

  • Първата седмица на Великия пост.
  • От Лазаровден до Томина неделя.
  • От Игнажден до Ивановден.

 

Народните вярвания, традиции, и обичаи в отделните региони и етноси са различни. Повечето обреди и ритуали са свързани с вярата в безсмъртието на човешката душа. Тяхното предназначение е и да помогне на живите да преживеят смъртта и раздялата с близки и обични хора, и да запазят връзката ни с самия живот.

Подкрепяме семейства

във време на тежка загуба

За вашия комфорт и удобство